Leerlingen Da Vinci College scoren goed in Young Solar Challenge!

16-07-2018
​​​​​​Onze twee teams hebben het afgelopen seizoen goed gescoord in het NK Young Solar Challenge. 

Tijdens de competitie namen teams uit heel Nederland het tegen elkaar op in zelfgebouwde bootjes die volleidg worden aangedreven door zonne-energie.​​​Op onze school zijn we altijd op zoek naar technische projecten met een grote uitdaging. Een project, waarbij je eerst samen een boot bouwt en vervolgens probeert daarmee zo optimaal mogelijk te presteren, past daar perfect bij.

Onze twee teams eindigden na vier wedstrijden op de vierde en zevende plaats in het klassement en waren daarmee de best scorende niet Friese teams. In totaal deden dit jaar ruim dertig teams mee aan de Young Solar Challenge. 


 
U kunt hier een gedetailleerd verslag lezen van deelnemer Mike Schouten Young Solar uit 5 VWO.

De competitie bestond dit jaar uit vier wedstrijden. Daarvan moesten de teams er minimaal drie varen. Mocht een boot tijdens een wedstrijd door technische problemen uitvallen, dan hoefde dit geen grote gevolgen voor de plaats in het klassement te hebben.

Voorafgaand aan het wedstrijdseizoen zijn de boten eerst samen op school in elkaar gezet. Als een boot eenmaal af is, mag er twee jaar mee deelgenomen worden. 

Een ouder van een van de deelnemers zegt hierover: “Een geweldig en waardevol project. Zoveel elementen die samen komen, wat ook de betrokkenheid enorm vergroot. Het was genieten van alle enthousiaste verhalen en dat er in de vakantie en vrije dagen aan de boot gewerkt moest worden: geen probleem. Heel bijzonder! Alle docenten enorm bedankt voor jullie inzet, enthousiasme en voor het mogelijk maken van deze fantastische ervaring voor de kids!

 “Ik heb mijn zoon zien groeien in botenbouw, polyester verwerking, elektronica, teamwork, elkaar aanspreken in plaats van  zelf doen, organiseren, omgang met tegenslagen en nog veel meer. Wat mooi allemaal! Dit is de soort projecten waardoor kinderen echt PASSIE voor techniek ontwikkelen. Ik ben  het Da Vinci dankbaar voor dit initiatief!” vertelt een andere enthousiaste ouder.

De competitie staat open voor alle scholieren van 14 tot 17 jaar. In de praktijk zijn het vooral technasia die aan de challenge meedoen. 
Onder de ruim dertig deelnemende scholen waren behalve scholen uit heel Nederland dit jaar ook een Duitse school en een team uit Jordanië.Met dank aan Arriva voor de speciale lijnbus Leiden - Leeuwarden!