Team Da Vinci 3e in NK Young Solar Challenge

06-07-2017

Het interview met ons team door Sleutelstad.nl is hier te beluisteren. 

Het Team Da Vinci Kagerstraat kijkt met trots terug op onze deelname aan de Young Solar Challenge. Aan deze duurzaamheidswedstrijd deden scholieren van 24 verschillende scholen uit heel Nederland mee. Doel: liefde voor techniek ontwikkelen.

Het was voor de eerste keer dat we als school inschreven, als allerlaatste deelnemer, nummer 31. Onze negen technasium-leerlingen uit 4 HAVO en 4 VWO bouwden de boot, die bouwpakket werd aangeleverd, helemaal zelf. Alle teams beginnen de strijd zo op dezelfde manier en hebben een gelijke uitgangspositie.

 

Nadat onze boot in zes weken tijd in elkaar was gezet, moest deze nog worden voorzien van een speciale epoxylaag, accu’s, bedrading en zonnepanelen. Met de panelen werden de accu’s opgeladen, die op hun beurt de elektrische buitenboordmotor van energie voorzagen. Ten slotte werd de boot gedoopt: Rhoncus caseus. Latijns voor kaastosti, zo verklaart ons team. Dat was hun favoriete eten tijdens de bouw.

Op de dag van de eerste zonnebootrace, in Akkrum, maakte onze boot ter plekke de eerste proefvaart. In die wedstrijd eindigde we als 15e. De accu’s stonden te ver naar voren waardoor de boot water schepte. “Het kwam met golven binnen,” legt Gallagher uit. Lieuwe Verbeek legt uit dat er steeds twee races waren. Endurance en sprint. Bij de eerste ging het erom om zo lang en dus zo zuinig mogelijk te varen, bij sprint ging het puur om de snelheid. Daar werd Da Vinci die eerste race 7e.

 

Na enkele aanpassingen ging het bij de tweede wedstrijd, in Lelystad, al een stuk beter. Onze boot eindigde toen op plek 3 bij de lange afstand en 4e bij de sprint.

De derde en laatste race werd afgelopen weekeinde gehouden in Oosterwolde en Appelscha. Daar werden de Leidenaren 1e op de lange afstand en 4e op de sprint.

In het algemeen klassement werd Team Da Vinci zo derde van de Nederlandse Kampioenschappen Young Solar!

De zonneboot is nu deels ontmanteld. De zonnepalen en accu’s waren gehuurd en moesten terug. De boot zelf krijgt een mooi plekje in de school. Als aandenken aan de mooie strijd!

 

TV WEST maakten een nieuwsitem over ons team en de wedstrijd, bekijk deze hier.